Što je posredovanje pri zapošljavanju?

srpanj 2021

Što je posredovanje pri zapošljavanju?

1. Zašto surađivati s agencijom za zapošljavanje?

Suradnja s tvrtkama za zapošljavanje samo je jedan od načina za povećanje Vaših šansi pronalaska željenog posla. Agencije za zapošljavanje često djeluju kao "posrednik" koji Vas identificira i povezuje s potrebama zapošljavanja koje su iskazali poslodavci. Često se poslodavci odlučuju oglašavati otvorene pozicije preko agencija kako bi svoj poslovni sustav rasteretili od vremenski zahtjevnog procesa regrutiranja i odabira prave osobe.

2. Zašto su oglasi ponekad anonimni, tj. nema  u njima naziva tvrtke poslodavca?

Poslodavci žele profesionalan pristup u procesu zapošljavanja, pa ulogu posrednika povjeravaju Agenciji za zapošljavanje. Anonimnost oglašavanja poslodavcima garantira neometano odvijanje svakodnevnog radnog procesa i diskreciju, isključuje mogućnost da se na njih radi „pritisak“ od zainteresiranih strana i na taj način poslodavac čuva svoj integritet.

Agencija najstrože čuva povjerljivost prijava te u četiri oka kandidatima koji su na temelju prijava odabrani daje informaciju o kojem je poslodavcu riječ te nudi mogućnost izbora žele li ili ne žele kod spomenutog poslodavca konkurirati za posao.

3. Što se događa nakon što se prijavim na oglas za posao putem DEKRA oglasa?

Konzultanti za zapošljavanje pregledavaju prijave i životopise kandidata te provjeravaju u kojoj mjeri iskustvo kandidata odgovara zahtjevima posla navedenim od poslodavca. Kandidati odabrani u uži izbor pozivaju se na intervju s konzultantom. Nakon toga, ovisno o procjeni prikladnosti znanja i motivacije za posao, preporučuju se ili se ne preporučuju poslodavcu. Ponekad je u ovoj fazi zbog specifičnog zahtjeva poslodavca potrebno proći i psihologijsko testiranje ili provjeru specifičnih znanja u Agenciji.

Nakon DEKRA-e nastupa poslodavac s daljnjim krugovima intervjua i pregovora za posao.

Nakon što kandidat prihvati ulogu i počne raditi, dakle po završetku procesa zapošljavanja, Agencija će obavijestiti druge kandidate o ishodu natječaja.

Životopisi kandidata se automatski pohranjuju u DEKRA bazi do isteka aktualnog natječaja, a životopisi onih kandidata koji su dali pristanak za zadržavanje podataka pohranjuju se u trajanju do 5 godina.

4. Mogu li intervju s Agencijom obaviti online?

DEKRA prakticira online intervjue i sastanke, kao i online testiranja i procjene znanja i vještina. Prije pandemije COVID-19 taj je način rada bio rezerviran za prve intervjue s kandidatima izvan Zagreba, a od ožujka 2020. gotovo isključivo radimo intervjue putem videopoziva.

DEKRA koristi Microsoft Teams platformu koja je vrlo jednostavna i praktična za ovakav način rada. Nakon što telefonski s konzultantom dogovorite termin intervjua, dobivate poziv na sastanak s linkom za uključivanje na sastanak. Ukoliko koristite mobilni telefon, potrebno je instalirati aplikaciju, dok za korištenje računala ili laptopa to neće biti nužno.

5. Zašto zapošljavanje dugo traje?

DEKRA kao posrednik kojem je ovo primarna djelatnost uvijek nastoji fazu regrutiranja (oglašavanje i pozivanje kandidata) provesti u najkraćem mogućem roku koji može trajati 2-3 tjedna.

Nakon preporuke, poslodavac određuje tempo daljnjih koraka. O poslodavcu ovisi kako će organizirati svoje vrijeme i obavljati intervjue s preporučenim kandidatima i koliko će mu vremena trebati za iduće krugove intervjua i donošenje finalne odluke. Taj se proces ponekad može dogoditi brzo, međutim u prosjeku traje 5-6 tjedana.

6. Koje informacije mora sadržavati životopis?

Kada šaljete svoj životopis putem otvorene prijave ili prijave za posao, provjerite jeste li naveli sve sljedeće podatke:

  • osobni podaci
  • adresa (ulica, grad, država)
  • telefonski broj
  • adresa e-pošte
  • informacije o obrazovanju (škola, titula, godina završetka)
  • informacije o radnom iskustvu s detaljima o svakom zaposlenju (razdoblje zaposlenja, naziv tvrtke, lokacija tvrtke, naziv radnog mjesta, kratki opis radnih zadataka)
  • znanje stranih jezika
  • vozačka dozvola
  • druge stvari koju smatrate važnima kao npr. osobne vještine, interesi i ambicije i hobiji

7. Plaćam li kao kandidat za posao  usluge DEKRA zapošljavanja?

Za kandidate/tražitelje posla naše su usluge besplatne. Bez ikakve naknade možete izvršiti registraciju na našoj web stranici ili se prijaviti za natječaje koje nudimo, a mi ćemo vas kontaktirati i ponuditi vam posao koji će odgovarati Vašem iskustvu i obrazovanju.

8. Mogu li svoj životopis poslati e-poštom izravno Agenciji?

Ukoliko pošaljete svoj životopis na neku od kontaktnih e-mail adresa bit ćete preusmjereni na DEKRA stranicu karijera gdje je neophodno izvršiti registraciju tj. otvaranje profila. Postupak je izuzetno jednostavan i kratkotrajan.

Agencija koristi specijalizirani poslovni software za upravljanje bazama podataka o kandidatima i vođenje natječaja kako bi što efikasnije upravljala procesima zapošljavanja koji su mnogobrojni. Prijava putem linka na stranici karijera važna je i zbog upoznavanja načina korištenja osobnih podataka te davanja privole za korištenje Vaših podataka.

Link na stranicu karijera: https://dekra-zapo-hr.talentlyft.com/#home

9. Ako se prijavim na neki od natječaja putem DEKRA zapošljavanja, mogu li se prijaviti za još natječaja?

Naravno! Možete se prijaviti i biti predloženi za onoliko poslova za koliko ste motivirani i kvalificirani. Vi birate poziciju za koju želite otići korak dalje, ukoliko Vam se ta pozicija ponudi.

10. Plaća li agencija trošak prijevoza na intervju?

DEKRA zapošljavanje ne snosi trošak prijevoza koji može nastati prilikom dolaska ili putovanja na intervju u Agenciju ili kod Poslodavca.

Ponekad poslodavci podmiruju trošak prijevoza kandidatima ukoliko se od njih očekuje putovanje kako bi prisustvovali završnim krugovima razgovora, ali prvi krugovi razgovora najčešće nisu „pokriveni“ putnom naknadom.